LGBT избори 2014 – Нова България

Нова България – информираното общество е демократично общество

ПП Нова България са нова политическа сила, която твърди, че не са политици, но са влезли в политиката, защото така могат да променят нещата, които не им харесват в България. Те са млади, амбициозни и либерални. Отговориха на въпросника ми в LGBT избори 2014 първи.

Позициите им по отношение на LGBT българите са твърдо за либерализация и еманципация, макар да не смятат, че е вероятно узаконяването на еднополовите бракове може да се случи под тяхно управление. Попаднах на техни предизборни материали и като дизайнер, не мога да отрека позитивното отношение, което оформлението на програмата им ми направи. Всичко е подредено като инфографика – ясно показваща приходи, разходи и реинвестиция по сектори. Идеите им са смели, реформаторски и иновативни.

Трудно е да се говори за това дали един нов политически обект може да бъде гарант за стабилно развитие на България – още не знаем как Нова България ще се представят на изборите. Но ако и 10% от описаното в програмата им се изпълни, България ще поеме по правилния път. Затова искрено се надявам, независимо от резултатите от изборите, идеите им да се обсъждат и приемат като приоритетни за правителството.

България има нужда от реформа

На всички ни е ясно, че сме като водно колело, нагазило в тиня: колкото и да се пънем да въртим педалите, витлото е затлачено. България има нужда от реформа на съдебната система, на икономическия модел, на изпълнителната власт, но най-вече: реформа на разбирането ни за политици. Около Нова България сега се вихри скандала за “закупените групи във Фейсбук”. Много от хората, които имат навика да цъкват Like безразборно и забравят на какво, сега се изненадват, че в една от групите се е родила партия. По време на протестите, когато Фейсбук бе залят от новини и клипове от няколкото активни групи, споделящи независимо информация, всички лайквахме и малко от нас реално после следяхме какво се дискутира в групите. Аз съм един от тези всички. Оказа се, че съм харесал групата малко след Нощта на белия автобус. Добре, че са хронологиите, иначе не зная какво щях да правя.

man-staring-at-computerХмм… кога съм лайкнал “Понякога седя и си мисля, а понякога просто седя…”

Изненадан ли е българския избирател, че Facebook вече ражда политически проекти? Да. Съдейки по реакцията на трансформацията на групите, създадени и поддържани от същите хора, родили Нова България. Самата идея, че една група може да създаде ядро от хора, активни и оформящи позиция, която да излезе от името на организация е нова за българския човек: тук все още НПО и НЛО са еднакво добре разбрани, а благодарение на упоритата работа на старите политмуцуни, думата “политика” е станала най-мръсната от мръсните и всеки, понечил да се намеси там веднага бива обвиняван, че е със задни мисли и скрити цели.

България има нужда и от реформа в отношението на народа към информацията, към социалните мрежи. За повечето българи, Facebook е място за теглене на късметчета и споделяне на идиотски видео клипове; клюкарник и дори сайт за запознанства, не платформа за събиране на хора с еднакви разбирания за света.

Защо Мн. добър 5?

Нова България са либерална партия – от отговорите им в анкетата става ясно, че те държат на равноправието и най-вече – на образованието. За LGBT общността качественото сексуално образование е първа стъпка към еманципацията ни – първо ще научи хетеросексуалните да уважават и разбират другите сексуални малцинства, второ – ще научи нехетеросексуалните да разбират и уважават себе си. Затова общността ни е редно да приветства и подкрепя всяка инициатива за въвеждане на качествено сексуално образование в училищата, включващо всички сексуални ориентации и обясняващо надлежно и разбираемо различните полови идентичности. Фобиите идват там, където образованието не е стъпвало… Поставих им Мн. добър 5, защото не са твърдо ЗА законното регулиране на еднополовите домакинства. Но нека тази отнета единица не се възприема като наказание. Обществото ни е още далече от момента, в който подобен ход ще е приет без аналог на френските бунтове от миналата година. Тази единица е отнета, за да се знае, че ние – LGBT българите сме тук. Очакваме тази стъпка и дотогава всяка политическа сила, която не се застъпи за нея няма да получи пълната ни подкрепа; пълното ни доверие, че наистина работи и за нашите интереси.

Да се гласува ли за Нова България?

Не смея да прогнозирам какво ще се случи с Нова България. Ако трябва да съм честен, надявам се, ако не прескочат бариерата, да не изчезнат след тези избори, а да намерят нужната подкрепа, за да развиват идеите си. Аз определено припознавам своите политически разбирания в болшинството от техните предложения. Ако си либерал, вярваш, че на България ѝ трябват смели и иновативни решения и нямаш доверие на стари муцуни, може би Нова България е изборът за теб. Но, запомни – бюлетината, която пускаш в урната не е картбланш, символ на безрезервно доверие, а договор за представителство. Твоят глас е важен не само на пети октомври.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr

Гергин Борисов

Това не е анонимен блог!
Аз съм Гергин Борисов. Уеб и бранд дизайнер и активист по въпросите на градската мобилност. Отскоро започнах да пиша и статии за сексуалността и след дълго лутане около въпросите кога, къде и как, реших да си направя блог, в който да обсъждам и да се опитвам да обяснявам своята позиция за сексуалността и проблемите около тази тема в България.

Сходни публикации


Коментари

коментари