Шареният задник на маймуна

Кой би предположил, че статията ми “Горките деца” в Gamanews ще предизвика такава буря от възмущение и раздаване на определения.

Без религия? Значи и без еволюция…

Отговори на коментарите на всички трудно се дават, затова ще си позволя да отговоря със статия. И така, по ред на номерата: първи заслужава отговор “фарисеин”, който се впуска в лирично отклонение на тема “какво да влиза в училище”:

Ми, че то по тая логика и теорията за еволюцията няма работа в училище…
Философията пък (не знам на колко си години) развива и изучава различни гледища за живота, света, обществото и т.н. Така че, мен ако питаш, е напълно нормално да се разгледа между всички теории на именити философи и религиозното гледище на различните религии, които също могат да бъдат възприети като философски учения.
Иначе подобно нещо за съвкуплението между мъж и жена Христос мисля, че не е казал пряко, но той не е казал и да дишаме … Въпреки това обаче апостол Павел, ако не се лъжа, говори точно за това, а пък в по-първичен аспект това нещо го казва Бащата на Христос, което само по себе си… някак си …. как да обясня…

Като прочета нещо за теорията за еволюцията в контекста на приликите ѝ с религията и настръхвам. Теорията за еволюцията, подобно на всички теории, разработвани и изучавани от академичната общност, се базира на факти и се използва, за да обяснява емпирични данни. Религията и религиозните морали се използват от вярващите, за да обясняват липсата на факти. Защото в крайна сметка това е вярата по дефиниция – убеденост в съществуването на нещо, независимо дали са предоставени факти, подкрепящи го. Но нека не се отклоняваме.

Религиите не могат да се разглеждат като философски учения. Философията е търсене на истината чрез поставяне на въпроси. Религията е обяснение на света – готов отговор, който не може да бъде поставен под съмнение, не може да се интерпретира и не може да бъде отхвърлен без да отхвърлиш самата религия. Религията е морална рамка, не философия.

Съвкуплението е фиксация на религията, която никой досега не е успял да ми обясни: щом разни прашасали ръкописи твърдят, че божеството е толкова обидено от факта, че хората са способни да се съешават денонощно (ако нямат по-приятни или належащи занимания), защо не ни е направило като болшинството други бозайници? Защо нямаме размножителен период, ами сме сексуално активни непрекъснато? Иисус не е говорил за секса конкретно, но е и приел за своя доверена последователка една проститутка (някои даже спекулират, че Мария Магдалена е викала името му и извън службите).

Апостол Павел НЕ Е Бог. Апостол Павел е последовател, който християните смятате за авторитет. Но доколкото Апостол Павел е просто човек, изразявал мнението си за това какво може би има предвид Бог по тоя или оня въпрос, неговите писания и препоръки са несъществени. А даже не искам и да коментирам и, че не всички в тази държава са християни и християнските разбирания за “морално” и “аморално” важат само и единствено в техните си кръгове и не е редно да се пренасят по подразбиране върху всички останали. В по-първичен аспект, бащата на Христос казва много неща за секса и всички до едно към днешна дата се смятат за престъпно зверство, а ревностно следващите всяка буква от Библията – за нецивилизовани.

Християнският Бог например не счита изнасилването за проблем: жена, която е изнасилена и обвини насилника си трябва да бъде убита с камъни, ако той отрече да я е докосвал (защото всеки мъж би си признал при подобно обстоятелства!); жена, която е продадена от баща си на изгоден зет бъде разобличена като “нечестна”, т.е. – дефлорирана, може и трябва да бъде убита с камъни, по възможност от баща си; ако някой мъж загине, брат му е длъжен да вземе жената или жените му и да ги направи свои. Няма значение дали те искат или не – според Библията и богът, описан в нея жените са собственост, която се наследява, прехвърля и унищожава, ако потребителят не е доволен от търговския ѝ вид към момента на продажбата.

Позволете ми да съм скептичен или направо – отвратен от всяко предложение да следвам подобна гнусотия като морална рамка, по която да изграждам отношението си към секса.

Не мразя факта, че имаш очи, а факта, че са сини!

Следващия коментар идва от “йеменец”, който очевидно се е обидил, че наричам архаичното патриархално общество в изостаналия Трети свят на Арабския полуостров с истинското му име: “изверги”:

Освен „обичай ближния като себе си“ се казва и „презирай греха, не грешника“. Не бива да бъркате отрицанието на самото действие и състояние, с омразата към човек. Който мрази човек, какъвто и да било, мрази себе си. Общувал съм с хора с различна ориентация, за мен те са хора и напълно нормално и на равна нога разговарям с тях без омраза, но всички знаят мнението ми относно самото състояние. И много от тях го приемат, не се обиждат, не започват да ме мразят. Като разумни хора. От друга страна, доколко се раждат такива е много спорно и няма единодушие в научните среди. Някой хора променят ориентацията си в по-късен житейски етап (и не защото „са открили истината“). В същото време обаче, това би обидило един хомосексуален човек, защото Вие твърдите, че той се различава генетично(щом е роден различен, се стига до такова съждение). В научните среди също се прокарва едно твърдение, че всяко следващо дете на една майка е с по-голяма вероятност да бъде хомосексуално. А пък се казва и че повишеното количество на кортизол понижава количеството на тестостерон. А секрецията на кортизол от надбъбречните жлези се увеличава при стресови ситуации и не само. Но това да се използват научни теории за оправдаване е нелогично, тъй като самата тая наука прословута би казала, че индивид с подобна ориентация е неприспособен и няма да остави поколение………………

Да, презирай греха, но отново опираме до въпроса “Какво е грях?”. Както вече казах – да бъдеш изнасилена жена според Библията е грях. Слава Богу този конкретен пасаж от универсалния морален кодекс, даден ни от християнското божество, е забравен и в момента цивилизацията (без страни като Йемен, разбира се) си прави труда да осъжда животни, които изнасилват, купуват, продават или в най-общия случай нараняват други човешки същества. Освен, ако дадена група все още можем да нарочим за “греховни”, избирайки си подходящите пасажи от митологията си и твърдящи, че правейки живота на жертвите си мизерен, следваме моралната рамка на божеството си, защото То знае най-добре. Нищо, че почти всичкия му “морал” към днешна дата е подсъден…

Да, не бива да се мрази човека, но аз лично предпочитам да не мразя изобщо. Твоето мнение, йеменец, е обидно. Познатите ти с нехетеросексуална ориентация може да приемат, че имаш такова, но повярвай ми – то ги обижда и наранява. А ако те считат за свой близък – тогава ги наранява и по много по-дълбок и жесток начин. В научните среди отдавна има единодушие. И колкото и да се повтаря, че няма, това не променя истината, че научните среди отдавна не се чудят какво да правят със сексуалните ориентации: всеки, занимавал се да проучи въпроса знае, че сексуалността е неделим елемент от биологията и психологията на човека и като такава се определя от генетични и околни фактори. Да, няма да споря, че средата не играе роля. Но примерът, който даваш пак е невалиден: хората, променили сексуалното си поведение не са хомо или хетеросексуални. Те са би или пансексуални. Сексуалната ориентация не подлежи на промяна и корекция. Човек може да живее десетилетия със съзнанието, че е хетеросексуален и накрая да се окаже, че започват да го привличат мъже. И тук идва липсата на образование: тогава дори и такива хора започват да си мислят, че “стават” хопмосексуални. А истината е, че през цялото време са били би или пансексуални. Но колко хора правят разликата? И колко ще я правят, докато очевидни вродени фактори се описват като “грях” и се занимаваме да ги “съдим”, вместо да се ангажираме да ги “проумеем”…

Не смятам, че грешката е в мен

Мелина Фиори е човек, който очевидно обича да започва разговорите си с еквивалент на “не съм расист, но…”:

Проблемът с гей парадите например не е проблем на хомофобията. Аз например не съм хомофоб. Смятам, че ако имаш някаква сексуална ориентация, можеш да си я следваш. Обаче…….! Да си гей означава ли да ходиш по прашки на улицата, качен на висока платформа? Да си гей означава ли да си облечен в садо-мазо костюм и да въртиш камшика? Да си гей означава ли да си омазан в грим като маймуна? Това ли е да си гей?
Има толкова гейове, които са нормални. Толкова гейове, които имат високи постижения. Толкова гейове, които са артистични и креативни. Толкова гейове, които са създали нещо стойностно. Защо не рекламирате това? Защо не рекламирате тях? Защо трябва да се гледат не нормални гейове, а извратени маймуни-мутанти? Ей това ми е питането?
И ще ги задам съвсем същите въпроси на хетеросексуален парад, на който ми се изправи някой с психично отклонение. Защото да правиш секс не е психично отклонение. Обаче нещата, които изредих, са извращения.
Защо вместо парад на ге-маймуни не направите фестилал на постиженията на гейовете и не покажете образци на тези постижения – музика, сценични изкуства, филми, клипове и пр. Има чудесни гей-поети. Защо не чуем тях? Има чудесни гей писатели. Защо не чуем тях?
Защо трябва да гледам шарения задник на маймуна! Ей това питам аз!

Това е интерпретация на “Не ми пречите, ама не ми се навирайте в очите.”. Аз също не харесвам разгологъзените персонажи, които подскачат и изглеждат като нагълтали се с магически прах и акащи дъги еднорози. Но Sofia Pride не е просто “гей-парад”. Той е шествие, посветено, както на протеста срещу дискриминацията, така и на честването на разнообразието. Да, сексуалното разнообразие, което е достатъчно шарено и в хетеро, и в хомосексуалните общности. И не одобрявам лицемерното подмятане на “какво са се разгологъзили”: аз съм ходил на прайда неведнъж и не съм виждал нещо толкова фрапиращо, което да не се вижда на което и да е събитие в центъра на града. Но може би Фиори си вади изводите от телевизиите, които, за пикантност, между кадрите от София, пускат кадри от прайдове, които отдавна са повече туристическа атракция, отколкото правозащитно шествие.

О, ужас – няколко момчета без блузи! Разврат! Де се е чуло и видяло момчета без блузи или по къси гащи да се появяват на обществено място! Спасявайте се! Няколко драг кралици на токчета! Скрийте си децата! Защото не сме виждали мъже, облечени като жени преди, нали? Защото Виктор Калев не е Гугутка Заспалова два пъти месечно поне… И ако това толкова Ви скандализира, Фиори, то тогава карнавалът в Рио сигурно ще Ви докара кататония…

Да, Sofia Pride не е предназначен само за гейовете. Той е предназначен да бъде шествие на разнообразието – затова на него редовно се веят знамената на асексуалните, бисексуалните и трансполовите хора. През 2012 даже имаше едно знаме и на хетеросексуалните. В него се включват и еднополовите двойки, отглеждащи децата си заедно, хората, които представляват интегрални части от гей културата и нейните различни течения. Тези хора излизат, за да бъдат видяни от множеството, което не знае какво представляват гей хората, и за да покажат, че не са нещо страшно и че да бъдеш себе си не е мероприятие за “закрити врати”. Да, така е: има много “нормални” гей хора и те също са там и ходят редом с онези, които изпъкват. Ето, ще демонстрирам:

С какво тази снимка се отличава, от която и да е снимка на хора, шестващи по улиците? Виждате ли някъде разврата, за който говорите? Да, има хора по боксерки. Тях ги има и на всяко техно парти, но нещо не чувам участията на Тиесто да се заклеймяват като пропаганда на разврат и причина обществото ни да се срива в пъкъла!

“Защо вместо парад на ге-маймуни не направите фестилал на постиженията на гейовете и не покажете образци на тези постижения – музика, сценични изкуства, филми, клипове и пр.”

Такъв има – всяка година преди Sofia Pride в продължение на една седмица има културни събития, посветени на гей артисти, художници, фотографи и културата на нехетеросексуалните като цяло. И аз се чудя защо трябва да гледате шарения задник на маймуна. Но отговора не е в това, че маймуната е навън. Маймуни има навън всеки ден и от всяка сексуалност. Въпросът е, защо Вие избирате да се втренчвате в задника, вместо да погледнете голямата картинка.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr

Гергин Борисов

Това не е анонимен блог!
Аз съм Гергин Борисов. Уеб и бранд дизайнер и активист по въпросите на градската мобилност. Отскоро започнах да пиша и статии за сексуалността и след дълго лутане около въпросите кога, къде и как, реших да си направя блог, в който да обсъждам и да се опитвам да обяснявам своята позиция за сексуалността и проблемите около тази тема в България.

Сходни публикации


Коментари

коментари