Хърватия узакони еднополовите домакинства

Хърватия става поредната държава в света, узаконила еднополовите домакинства. Законът, регламентиращ съвместното регистрирано съжителство на еднополовите двойки в Хърватия е вече факт. Еднополовите домакинства (еднополови двойки, живеещи на семейни начала) ще се ползват с права, сходни с тези на хетеросексуалните двойки и семейства.

В пакета с права, гарантирани от закона за регистрираните еднополови домакинства се включват наследствени права за партньорите и еднакво с хетеросексуалните данъчно облагане. Форматът на взаимоотношенията се нарича “жизнени партньорства” и ще за защитени под Конституцията. За съжаление в рамките на пакета права все още не е включено правото на осиновяване.

Парламентът на бившата югославска република прие промените в закона с 89 гласа “ЗА” и 16 “ПРОТИВ”, с което коалицията на центристки и леви партии, управляваща Хърватия изпълнява изразеното от премиера на страната Зоран Миланович намерение да се легитимира и гарантира със закон статуса на еднополовите домакинства и двойки на територията на страната.

В края на миналата година 65% от населението на Хърватия подкрепиха изменение на Конституцията, отказващо права на еднополовите домакинства и нехетеросексуалните да сключват брак.

Въпреки, че новия закон е консервативен и не включва осиновяването като право, той е от ключово значение за еднополовите двойки. Той легитимира и признава еднополовите двойки и еднополовите домакинства и е задоволителен във всички отношения. Единствено в допълнение, бихме искали същия пакет права да бъдат дадени и на хетеросексуалните двойки, живеещи без брак, за да се приключи с тази ‘сегрегация’.
Даниел Мартинович, Zagreb Pride

Честито на Хърватия!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr

Гергин Борисов

Това не е анонимен блог!
Аз съм Гергин Борисов. Уеб и бранд дизайнер и активист по въпросите на градската мобилност. Отскоро започнах да пиша и статии за сексуалността и след дълго лутане около въпросите кога, къде и как, реших да си направя блог, в който да обсъждам и да се опитвам да обяснявам своята позиция за сексуалността и проблемите около тази тема в България.

Сходни публикации


Коментари

коментари