Тихо за Джамбазки

Най-любимата ми гледка е втрещяващата простотия на патриот с медийна платформа. Освен мазохистичното удоволствие да гледам идиотите, имитиращи журналистика по АлфаТВ, най-обичах Туатър публикациите на Ангел Джамбазки. Но това е вече в историята. Преди няколко дена момчето-чудо на ВМРО ме блокира, защото му припомних един много съществен факт за присъствието му в социална мрежа като Twitter.

Всичките му умотворения можете да видите тук, удобно компилирани от Спейс Джийзъс (моят любим вид Джийзъс) в хронологичен ред. Оставяме настрана причината защо е започнал този спор: да, на фона на всички скандали, завъртяли се около Патриотичния фронт напоследък, темата за задължителното танцуване на хора и ръченици в училищата наистина е незначителна и можем да поспорим дали е добра или лоша. Споменаването на статийката на Гелето, иронично – публикувана в онлайн списание, претениращо, че е посветено на “политическата култура” и последвалата реакция на г-н евродепутата, обаче, вече са проблем.

Недопустимо е човек, спечелил място в Европейския парламент, уж за да представлява всички българи да си позволява подобен език и да настоява дискусиите около публичните му изявления да се случват “по-тихичко”. Твърде сходно изказване с това на Валери Симеонов, който с арогантността на селски пияница, само ден преди Джамбазки писа мейли на българи в чужбина с настояване да не му се мотат в краката и от собствената си телевизия, която я гледат десет заблудени чичковци да заявява “стига с тая демокрация”…

Подобен стил на поведение е очакван от най-ниския общ знаменател в обществото, не от претендиращи да са част от управляващото мнозинство или да са евродепутати.

Всички помним в чие мръсно легло легна ВМРО преди да се залюби с НФСБ и как веднага след като употреби “шоумена”, за да вкара младото ксенофобче в Брюксел си плю на петите и се абстрахира от него, щом стана ясно кой и как е плащал за всичките бомбастични изяви през кампанията. Две години не са чак толкова много, та да забравим как Ангелчо и оня без цензурата, дето щеше да е новия премиер обясняваха как всички освен тях са хаймани и как те представляват новата алтернатива. А и да не споменаваме тази прокламирана от “патриотите” обич към всички българи зад граница, която мигом сте стопи, щом замириса на избори.

Но не е това важното. Важното е хора като Джамбазки да разберат, че подобно идиотско поведение е неприемливо: че хората, следящи ги в социалните мрежи ще ги държат отговорни за всяка буквичка, която напишат; ще ги “занимават”, независимо дали са можачи или неможачи и дали искат “мъжки ласки”. Да, типично в сексуално репресивния стил на всеки пъпчив седмокласник, Джамбазки прибегна до сексуалните си фантазии, за да “унижи” някой, който взимаше на подбив малоумното му поведение. Все пак вече и науката започна да определя като валидна връзката между хомофобията и латентното желание “да лапаш пишки“, така че такива реплики от страна на войводата само служат да затвърдят убеждението на всички, че някъде дълбоко в него причината да занимава обществото с представите си за това като как се галят мъже, е че иска някой да му разбърка шоколада.

tumblr_inline_o6nzam7Pvc1sxtdkg_1280

Крайно време е да се запитаме две неща:

1. Докога ще търпим простаци да ни управляват?

Аз съм свикнал да действам агресивно и безкомпромисно спрямо всяка проява на агресивно невежество, било то демонстрирано от приятели, роднини, политици или просто други хора, с които имам контакт. Защото невежеството и арогантността са супер-вирус, способен да унищожава всичко в общество като нашето, сковано от апатия и отчаяние. Затова, когато някой от политиците, чиято заплата плащам, и които са на работните си места, уж, за да ме представляват, напрви нещо глупаво, каже нещо, с което не съм съгласен или гласува по начин, който се разминава с това, което е обещавал/а, му/й търся отговорност.

И не виждам причина, да не се търси отговорност и от Джамбазки за това арогантно поведение, с хора, които в крайна сметка, са в пълното си право да го критикуват, да не са съгласни с него и най-вече – да го обсъждат публично. Времето, когато политиците бяха недосегаеми за критиката отмина. Кажи-речи, когато аз съм бил в пелени, а Джамбазки се е учил как да се справя с дроби. Като не му харесва, винаги може да си изтрие Туатъра, да излезе от политиката и да се върне към… с каквото се е занимавал преди да стане говорител на ченгетата, имитиращи патриотизъм.

2. Какво можем да направим?

Народите с политическа култура (но не като тази на a-specto), държат политици, които са направили нещо толкова срамно, като да плюят по случайни хора в Интернет, да си подадат оставката и да поднесат извиненията си на хората, които са засегнали. Но знаем, че подобна достойна постъпка е твърде над нивото на Джамбазки, затова можем да се обърнем към колегите му от Европейския парламент. В Кодекса за поведение на членовете на Европейския парламент във връзка с финансовите интереси и конфликтите на интереси се обръща повече внимание на избягването на финансово обвързване между евродепутатите и някой, който може да поиска да ги употреби като троянски коне за своите интереси. И макар купената с откраднати от българите кампания, натъпкала Джамбазки в Европарламента като женски ханш с дънки три номера под препоръчаното, да е епохален пример на нарушение на този кодекс, нямаме все още адекватна прокуратура, която да вземе насериозно наличните факти и да подведе под отговорност не само марионетките, но и кукловодите на тоя жалък театър, който гледаме от години.

Но пък можем да се възползваме от текстовете в този Кодекс, за да попитаме Европейския парламент дали поведението на Ангелчо е приемливо за един негов член. В Кодекса, в Член 1 още четем:

В рамките на своя мандат членовете на ЕП:

a) се ръководят от и спазват следните общи принципи на поведение: необвързаност с интереси, неприкосновеност, откритост, усърдие, честност, отговорност и зачитане на репутацията на Парламента,

б) действат единствено в името на общия интерес и не получават, нито се стремят да получат каквато и да е пряка или непряка финансова полза или други облаги.

а на страницата, на която е публикуван Кодекса в официалния уеб сайт на Европейския парламент, същият ни уверява че:

Гражданите следва да могат също така да очакват най-високи стандарти на поведение и ефективност от служителите на Парламента.

Най-високи стандарти на поведение, като това да не се държиш като разглезен пикльо и да се звериш на хората, които ти плащат заплатата, дори и да не си лоялен към тях, а към каквито сенчести интереси са те събрали с Лимона, за да си хортувате в Брюксел.

618x528

Затова си направих труда да напиша едно писмо до Президента на Европейския парламент Мартин Шултц, за да го попитам дали подобно поведение е приемливо за управляваната от него институция. Прилагам го тук на английски и ще се радвам ако не съм единствения, който го е попитал същото. В крайна сметка, всички сме европейци, и макар тия циркаджийски изпълнения да се проспиват от нашите етични комисии, би трябвало в Европата да не са толкова ларж, що се отнася до поведение, ала-квартален бек, нали?

Dear Mr. Schulz,

My name is Gergin Borisov from Sofia, Bulgaria and I am writing to you to inform you of a very disturbing scandal that is currently unfolding with one of the members of the European Parliament. Unfortunately, it involves the Bulgarian MEP Angel Djambazki.

On May 4th on the microblogging social network Twitter Mr. Djambazki got involved in a obscene and rude argument with Bulgarian citizens, calling them names, dehumanizing them, allowing himself to demand they “go away” when all they did was to discuss what he himself published in an online media as his official position on a political matter, currently discussed in the country and a whole lot more unprofessional, unethical and just abhorrent remarks; completely inexcusable behavior towards for what is, after all – not just Bulgarian citizens and voters, but European as well. You can see a full transcript of Mr. Djambazki’s tirade here: http://shoilev.com/post/143851244476/%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB-%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82

It is unfortunately in Bulgarian, but I trust that your team will manage to translate it, so you could enjoy the full glory of what Mr. Djambazki supposedly considers an appropriate behaviour towards EU tax-payers, citizens and voters.

I hope that you, as a President of one of the most influential and representative of the European ideals and standards of political conduct institution in European Union, will condemn this outburst and will call for Mr Djambazki’s apology and resignation. Such regressive behaviour and lack of understanding, appreciation and respect towards the freedom of speech and the duty that we as citizens have to hold our representatives accountable for their actions and positions only comes to show that Mr. Djambazki has no place in an institution that is meant to shape the politics of the whole continent.

I look forward to receiving your response, and I do hope that you and the rest of the MEP’s will take that as an opportunity to reassure EU voters that their representatives are held responsible for their actions.

Best regards, Gergin Borisov

 

Иначе, с радост ще пазя #ТихозаDjambazki. Когато същия се научи кога да си държи устата затворена.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr

Гергин Борисов

Това не е анонимен блог!
Аз съм Гергин Борисов. Уеб и бранд дизайнер и активист по въпросите на градската мобилност. Отскоро започнах да пиша и статии за сексуалността и след дълго лутане около въпросите кога, къде и как, реших да си направя блог, в който да обсъждам и да се опитвам да обяснявам своята позиция за сексуалността и проблемите около тази тема в България.

Сходни публикации


Коментари

коментари