Политически лексикон – въпросите на LGBT българите

Както знаете, направих нов сайт, който да представя най-наболелите въпроси за LGBT българите на партиите и коалициите и да видим колко отчайваща е ситуацията с тяхното разбиране на демокрация и равноправие. Общо взето, това е най-скъпия и времеемък опит да се депресирам, който някога съм предприемал, но като бонус – тоя път, взех, че завлякох и всички вас. Сигурно ви е интересно (докато не се появят първите отговори) какво питаме с въображаемия малкия ни инициативен комитет партиите и коалициите? Ще ви кажа. Срещу всеки от въпросите ще добавя и причина защо го задавам.

1. Какви действия ще предприеме Вашата партия за гарантиране човешките права на LGBT българите?

Този въпрос е важен. Не само защото LGBT българите са с редица погазени или спазени “само на хартия” права, а и защото някои партии и коалиции правят ясна заявка, че целят допълнително свиване на правата и свободите на LGBT българите. Всяко управление на България започва с клетва на избраните 240 депутата. Тя гласи:

Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.

Интересите на народа включват всички ни. И хетеро и хомосексуални и наш дълг (на LGBT българите) е да настояваме тази клетва да се спазва и Народното събрание да започне да работи и по нашите интереси. Да се гарантира сигурността ни – че хора, които прочистват парковете от гейове ще бъдат вкарани в затвора, че работодатели, уволняващи гей, би и транс служители ще бъдат санкционирани; че ще можем да живеем спокойно и открито с партньорите си и да уреждаме живота си тук, а не в чужбина.

2. Ако получите мандат за сформиране на правителство ще задействате ли процедура по легализиране на еднополовите бракове или регистрираните съжителства за еднополови двойки?

Опитът на други държави, легализирали еднополовите бракове и регистрираните съжителства, показва, че Апокалипсисът и сватбата на Андрей и Иван не са пряко свързани. Подобна мярка обаче е пряко свързана с усещането на една общност, че принадлежи към народа си. Че е част от обществото и че има защо да плаща данъци на държава, която се грижи за правата ѝ.

3. Трябва ли да се въведе задължително обучение по сексуално здраве и култура в училищата, включващо сексуалните ориентации и ще го заложите ли в образователната си програма?

Сексуалното образование в България е пародия. Подрастващите не са изложени на качествено и обективно подготвена информация, представяща характера и функцията на която и да е човешка сексуалност. Да не говорим пък, че за рисковете почти не се говори. В програма, която мрънка по въпросите за сексуалността и в която думата “гей” върви само и единствено с думата “срам”, няма как да имам големи надежди.

Тъжната истина е, че политиците не са хора, решаващи проблеми. По-често, те са първопричината проблема да съществува. Особено в чувствителен ресор, какъвто е образованието. Нежеланието на някои политици да си оцапат ръцете с една тема-табу и желанието на други – да оцапат всичко околовръст с трупа ѝ ни довежда до това състояние – учениците да се “самообразоват” за това като как работи сексуалността им. И резултатите са налице…

4. Ще работите ли за криминализация на престъпленията от омраза по признак сексуална ориентация и полова идентичност?

Престъпленията от омраза са редовна тема за правозащитниците. И презирания от всички тесногръди и малоумни БХК, и други се обявяват за въвеждането на дефиницията “сексуална ориентация” и “полова идентичност”, защото жертвите на престъпления от омраза по тези два признака са често игнорирани от полиция и прокурори, а и те самите трудно се решават да подадат жалба (ако са живи след нападението), защото не вярват, че има смисъл – никой не би им помогнал, никой не би реално санкционирал нападателя.

5. Трябва ли да се забранят Sofia Pride и други кампании, целящи създаване на видимост на сексуалните малцинства?

Този въпрос е просто, за да се види кой всъщност разбира значението на човешката свобода на словото и правото на мирно събиране. Който отговори позитивно на този въпрос или не знае какво означава равноправие, или знае, но такова не му отърва.

6. Ако получите мандат за сформиране на правителство, ще работите ли по либерализация на административните дефиниции за “пол” така, че да включват и регулират статута на трансполовите и интерсексуалните граждани?

Трансполовите и интерсексуалните българи са може би най-ощетените представители на сексуалните малцинства. Не е редно, в държава от 21ви век, членуваща в Европейския съюз, да не възприеме свободата и правото на полова идентичност за отправна точка на определянето на индивидуалния пол на човека.

Абсурдно е политиците да не се уповават на научните проучвания, които категорично сочат, че от психологическа и медицинска гледна точка е редно интерсексуалните сами да решат кога, как и дали да се идентифицират с някой от двата биологични пола, както че значителна психологическа бариера в трансформацията на трансполовите хора е документалната промяна на пола.

А най-абсурдно е, че има политици, които работят с лъжи и манипулации, за да попречат на обществото да изгради едно обективно и рационално мнение по този въпрос.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr

Гергин Борисов

Това не е анонимен блог!
Аз съм Гергин Борисов. Уеб и бранд дизайнер и активист по въпросите на градската мобилност. Отскоро започнах да пиша и статии за сексуалността и след дълго лутане около въпросите кога, къде и как, реших да си направя блог, в който да обсъждам и да се опитвам да обяснявам своята позиция за сексуалността и проблемите около тази тема в България.

Сходни публикации


Коментари

коментари