Културата на наглостта на Михаил Шиндаров

Култура на наглостта. Само така мога опиша последният материал на Михаил Шиндаров в портала за култура, изкуство и публицистика – kultura.bg. Не защото е безмозъчно и бездарно като тоалетната проза на Мартин Карбовски, не защото е обидно за всеки, считащ се за homo sapiens, като драсканиците на Стефани Майер, която с лека ръка зачерта над 200 години еманципация. Не, наричам го култура на наглостта, защото е… нагло. Обидно нагло и безочливо. Добре структурирана, тежко звучаща, с леки увлечения по фрази, ала спортната министърка, демонстрация на най-внимателно подготвена псувня.

Всички материали на псевдоинтелектуалците, залитащи по социалната тема за неравностойното положение на сексуалните малцинства започват с жлъчно обяснение как някой някъде е изказал възмущението си, че позицията им е неприсъща за интелигентен човек от цивилизована държава, какъвто всички те претендират, че са. И преди да бъда упрекнат, че аз не съм и една десета от тях и затова не би трябвало и да коментирам, е редно да уточня, че да си прочел или написал много книги и да си наредил на входната си врата титли, не те прави интелектуалец. Вече я споменах – Стефани Майър. Тая бездарница е продала повече книги от всички “ерудирани” и начетени опоненти на равноправието взети заедно, така че се оказва, че в днешно време е необходимо единствено да си популярен, за да те питат какво мислиш за щяло и нещяло. Но това далеч не те прави капацитет.

Защо са псевдоинтелектуалци? Защото интелигенцията по дефиниция са хора с по-възвишени разбирания за света. А човек, способен да си напъва посредствения сарказъм, за да изрази жлъчта си, че някой е нарекъл идиотската позиция на Св. Синод с истинското ѝ име – престъпна, е меко казано – нагло. Макар и културно изречено, пак оставя неприятен вкус.

Последния гей парад трудно може да се нарече събитие. Така е. Защото той не е предвиден като такова – той е протестно шествие. Да, весело и цветно, но все пак, за разлика от прайдовете по “белите държави”, прайда в България е протест, целящ най-накрая някой с мозък да ни обърне внимание и да адресира проблемите ни, за което в крайна сметка и ние, както всички, без работодателят Ви (или може би бившият вече?), г-н Шиндаров, си плащаме данъците. Защото ни омръзна нашето съществуване да е дъвка в подобни на Вашите уста, които знаят само да плюят, от високия пиедестал на своята еднолично обявена морална висота. За мен човек, способен да нарече борбата за равноправие “бунт на нищото” е човек, демонстриращ безмерна наглост и откровена глупост; човек, способен да говори с такава увереност по въпроси, по които очевидно е абсолютно невеж, е най-малкото елипсовиден, ако не кръгъл подлец, а човек способен да подкрепи гнусната и лицемерна позиция, която Българската църква заема по адрес на над 700 000 българи, част от които – нейни енориаши, е нищо повече от един най-обикновен и достоен за презрение фанатик.

В духа на такива разсъждения е и налагането на определени „толерантни” езикови кодове и ревизии на художествени произведения и вековни културни паметници и образователни програми, и т. н. Показателно е, че повечето лозунги на въпросните движения са отрицателно формулирани. Те са главно „против”. Щом стане дума за какво са, обикновено стават твърде абстрактни.

Знам, че единствения инструмент на човека без аргументи е лъжата, но не вярвам, че в съвременната ера, в която всичко може да бъде намерено и проверено с три клика на мишката, някой с поне малко мозък, ще прибегне до нея във форма на изразяване, която на всичкото отгоре – оставя и доказателства за наглостта му. Уважаеми г-н Шиндаров, не зная от къде черпите информация за желанието на който и да е гей активист или организация да се ревизират културни паметници и художествени произведения. Доколкото си спомням, болшинството от апелите за налагане на цензура върху някаква артистична форма на изразяване идват от така обичния Ви събор на патриархални старчета в Св. Синод – там редовно къркорят с неодобрение за най-разнообразни аспекти от културната програма на обществото и често даже имат върховната арогантност да намекват, че божеството им е прекъснало за миг активното си несъществуване, за да причини някоя и друга трагедия и природно бедствие (често с около седмица-две и 500 – 600 километра отклонение), защото някоя певица се е разгологъзила на сцената, или защото 400 хомосексуални са се събрали да настояват държавата най-накрая да почне да си върши работата.

Действително – страшно неясно и негативно…

И това – истинска мистика е какво иска този дегенерат…

Зная, че изкушението да плеснете една лъжа и да я напудрите с някоя и друга сложна думичка отпред и отзад, за да не ѝ личи колко плоска е, е доста силно, когато позицията Ви е притисната до стената от непоклатимата реалност, но все пак, като човек, който има наглостта да се публикува в портал за култура, очаквам от Вас да пазите реномето на издателя си. Ако имате намерение да бълвате глупости и лъжи, зашити с бели конци, Ви препоръчвам да спестите електричеството и трафика, похарчен за визуализирането на брътвежите Ви и да се насочите към някое кръстовище, където да подвиквате по минувачите Вашата толкова значима “истина”. Бъдете еко – не хабете ресурси за безумието си, като можете да го споделите с народа и безплатно.

Ако този вид бракове бъде узаконен и широко разпространен, тоест, ако бракът бъде легализиран в този си пародиен и безсъдържателен вид, то от него не би останало нищо, освен вид граждански договор (нека припомним, че всичко останало би могло да се консумира и без брачна санкция). Щом някакъв брак е защитим просто като вид граждански договор, това означава, че зад всеки брак е възможно да няма нищо друго. Знаем, че валидното изобщо е валидно и в частност.

Това е класическо невежество. Всеки втори хомофоб, който бълнува, че левитира в свещените поселения на своята морална хетеросексуалност, си мисли, че целта на LGBT активистите е да се докопат до лишения от правен и логически смисъл брак, сключван пред празните очи на несъществуващото християнско божество. Да, точно така, г-н Шиндаров, целта на активистите е гражданския договор. Гражданския брак по своя смисъл е граждански договор между държавата от една страна и двама пълнолетни и вменяеми нейни граждани от друга. По силата на този договор, държавата гарантира, че тези двамата имат специална връзка и пред институциите ѝ, те могат и ще се легитимират като единица, наречена семейство. По силата на този договор, тези двамата имат правото да наследяват общото си имущество, да решават какво ще се случва с другия, ако той не е в състояние (примерно – кома или реанимация след операция) и най-вече – ще могат да легитимират живота си и да го градят тук, не някъде навън. Ако това може да се постигне с граждански договор, то тогава, г-н Шиндаров, кажете ми – защо да не вземем да премахнем и хетеросексуалния брак? Нелогично е да съществуват два възможни юридически инструмента, достатъчен е само единия. И щом Вие, с такава компетентна увереност едва ли не описвате тоя граждански договор като “фасулска работа”, може би трябва да Ви заведем в Народното събрание да го предложите? От утре да няма семеен кодекс – само един граждански договор… има-няма 3000 страници. Нищо работа…

По своята същност, църковния брак, който Вие и компанията в Синода браните, както тиквениците от Атака браниха паметника Левски, не е цел на LGBT активистите и никога няма да бъде, защото той не означава нищо и е просто едно шоу: едно, за някои младоженци идилично място за сватбени снимки, докато дядка с брада и рокля подмята тенекиени коронки над главите им и бръщолеви заклинания, които никой не слуша от митология, която никой не познава или спазва. Дръжте си ритуалите. Никой не Ви ги иска – ние искаме легитимност, а Църквата не предлага такава. Тя не е била, не е и никога няма да бъде цел по пътя за равноправието.

Култура на наглостта – само това обяснява защо някой може да нарече стремежа за държавност и законност опасен. Видите ли, “ригористичните” каквото и да означава това, защитници на законността са “синергирани” с привържениците на разюзданите сексуални практики. Може би е по-добре всички да тънем в беззаконие, докато междувременно страдаме от хронична сексуална неудовлетвореност? Да, по-добре е да се върнем към Тъмните векове, когато всички са се срамували да потвърдят факта, че секса е приятен, а единствения авторитет за всичко е била една книга, писана по устния фолклор на пустинни козари от бронзовата ера. Ще е жестоко. Без майтап – ще е жестоко. И това го казва човек, който ползва Интернет и който има претенцията да е интелигентен. Ха-ха-ха!

Оттук нататък полът, броят, а защо не и биологичният вид на брачните партньори е въпрос на свобода на договаряне. Засега законодателят изисква сключващите граждански брак да са разнополови, да са само двама и естествено – да са от един и същ биологичен вид.

Не! Отново аргумента Ви удари на камък. Г-н Шиндаров, бих искал да Ви насоча към тази полезна инфографика, нарисувана специално за нагли лицемери като Вас. В нея се посочват всички кондоннати (йееей, и аз използвах една ненужна и идиотски звучаща на български думичка! Гепи пет!) форми на брак, не от кой да е, а от безмерния и вездесъщ авторитет на Свещеното писание, Библията:

semejni-cennosti

Както ясно се вижда, броят на хората, участващи в брака не е нещо тревожно за идиотската Ви Вашата религия, така че не виждам какъв е проблема? Какво толкова – да, прав сте, вече не наследяваме жените на починалите си братя, а досадните закони, все ни пречат да убиваме дъщерите си, ако не са девствени и закупилите ги младоженци не са доволни, че сме им продали разопакована стока. Като се замисля, май и да продаваме дъщерите си вече не е законно. Сигурно пак са виновни ония синергираните и ония нагли ригористични законоподдръжници! Не ги е срам! Да надминават и подобряват така добре описания и безупречен морал на Библията! И даже на робите си не можем да им даваме съпруги в знак на признателност, че въпреки, че са лишени от елементарно човешко достойнство и от правата си, са ни били полезни или верни в момент на нужда! О, ужас! Ама че те и робите ни са ни отнели… Нямаме право да имаме роби… какъв ужасен нехристиянски и неморален свят населяваме!

На фона на цялата морална тиня, лееща се от т.нар. Благо слово на божеството Ви (имам предвид Стария завет), Вашата слава Богу, отмираща религия е последното, с което една група, бореща се за правата си и за достойното си съществуване, ще иска да се асоциира. Така че, спете спокойно – християнството е в сигурните си вмирисани води на моралната си гнилост. Никой от нас няма интерес да ги мъти, защото само ще си оцапа ръцете. И после наистина ще му се наложи да се появи пред хора (докато се почисти) с ясно доловимата смрад на възгорделия се грях – на абсолютната наглост на разни запритеснили се прекалени светци и тяхното човеконенавистно лицемерие.

Равноправието, г-н Шиндаров, има граници: отново, благодарение на злодеите, които държат на законността, то е дефинирано и ясно. А благодарение на безбожната наука, зоофилията, некрофилията и другите сексуални девиации са класифицирани като заболявания и разтройства и закона се грижи за онези, дарени с тая благодат от божеството Ви. Дали със затвор, дали с психиатрични клиники – лошият закон си е казал думата за  тях. А за нас – мълчи. За нас не обелва и думичка. А ние, за разлика от гореописаните, нито сме болни, нито сме в разрез с естествената за човека биология, патология или психология… Опа, заговорих за наука. Простете – ще го кажа така, че християно-хомофобо-ерудираната Ви персона да го разбере:

ХОМО, БИ, А И ПАНСЕКСУАЛНОСТТА СА НЕЕСТЕСТВЕНО СЪСТОЯНИЕ НА ЧОВЕШКАТА СЕКСУАЛНОСТ ТОЛКОВА, КОЛКОТО СИНИЯТ ИРИС Е НЕЕСТЕСТВЕН ЗА ЧОВЕШКИТЕ ОЧИ!

И с това наум, етичната дилема, с която малкото Ви съзнание се бори толкова неуспешно става много лесна: както не забраняваме на хора с еднакъв цвят на очите да сключват брак, така не трябва да забраняваме и на хора с еднакъв цвят коса, еднакъв ръст, еднакъв пол, еднаква етническа принадлежност и еднаква раса. Не е толкова трудно да се проумее. За целта просто трябва да си вдигнете носа от прашасалите безумни текстове на козарите от бронзовата епоха, и да го набучите в някоя полезна книга. В някоя книга, говореща за света ни в сегашно време, със сегашното многохилядолетно знание, стоящо зад нея. Книга, описваща постижения и проникновения, въоръжен с които дори един недообразован десетокласник може да навре в малкия си джоб всички фарисеи от Евангелието и да звучи като велик мъдрец за цяла Юдея. Може би е крайно време, вие християните и консервативните невежи, да спрете да се опъвате като магарета на мост и да претендирате, че вашето нежелание да разберете света, в който живеете е причина всички да спрем и да се пуснем по нанадолнището, от което пълзим вече четиридесет хилядолетия. Може би е крайно време вместо да сеете неразбирателството, в което толкова успешно и уютно виреете, да преглътнете гордостта си и да признаете, че е нечестно да отказвате правата на хората, само защото не ги разбирате и само защото не желаете да направите абсолютното минимално усилие да прочетете ДВЕ статии в безплатната и свободна за достъп Уикипедия. Ето, ще ви ги дам, за да не се оправдавате, че не сте ги намерили:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82

 

Толкова малко се иска от вас. А вие искате толкова много от нас. От вас се иска да оставите предразсъдъците си и да се образовате. Това и на вас ще помогне. А вие искате от нас да се откажем от правата си. Знаете ли какво – робството може да е ОК за вашия бог. Но не е за мен. И сигурен съм, не съм единствения…

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr

Гергин Борисов

Това не е анонимен блог!
Аз съм Гергин Борисов. Уеб и бранд дизайнер и активист по въпросите на градската мобилност. Отскоро започнах да пиша и статии за сексуалността и след дълго лутане около въпросите кога, къде и как, реших да си направя блог, в който да обсъждам и да се опитвам да обяснявам своята позиция за сексуалността и проблемите около тази тема в България.

Сходни публикации


Коментари

коментари