Колко готово е обществото?

Източник: http://xkcd.com/1431/

Понеже много хора ме разкритикуваха, че се съгласих с Радан Кънев, когато той каза, че сме далече от темата за еднополовите бракове, бих искал да ви покажа тази графика. На нея е показан процеса не легализиране на междурасовите бракове в САЩ (който също е бил незаконен преди интеграцията) и % обществено одобрение или приемане, сравнен с еднополовите бракове и тяхното одобрение.

Защо се съгласих с Радан? Защото процесът на легализиране на еднополовите бракове тук ще е сходен с този на интеграцията на цветнокожите в САЩ: те са интегрирани в резултат на дългогоишни кампании за изграждане на законодателната инфраструктура, която да им позволи да “превъзпитат” обществото. В САЩ еднополовите бракове срещат по-голяма подкрепа преди официалното си одобрение, защото там вече е изградена тази инфраструктура, позволяваща на малцинствата да работят за правата си. Тук такава липсва.

Аз предлагам да грабваме “строителните материали” и да започваме. Нямаме си Роза Паркс или Марин Лутър Кинг младши, но все някак ще се справим. Колко готово е обществото? Никак. И ако го чакаме да узрее и за най-малката промяна, тя никога няма да дойде.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr

Гергин Борисов

Това не е анонимен блог!
Аз съм Гергин Борисов. Уеб и бранд дизайнер и активист по въпросите на градската мобилност. Отскоро започнах да пиша и статии за сексуалността и след дълго лутане около въпросите кога, къде и как, реших да си направя блог, в който да обсъждам и да се опитвам да обяснявам своята позиция за сексуалността и проблемите около тази тема в България.

Сходни публикации


Коментари

коментари