Кой кой е на Sofia Pride?

Sofia Pride е след няколко дена. Тази година на 21 юни 2014 г., пред Паметника на Съветската армия ще се съберат нехетеросексуалните и техните съратници-хетеросексуални, за да заявят желанието си в тази държава да има равноправие между сексуалните малцинства. На парадите ще се веят много знамена на различните групи, затова реших да взема да напиша един наръчник за онези, които не знаят кое знаме какво означава.

Хомосексуални

И така, започваме с най-известното знаме, което е символ на LGBTI правозащитните кампании от 70те години на миналия век.

Флаг на хомосексуалните

The Rainbow flag – знамето на дъгата.

То се популяризира като символ на гей обществото във Сан Франциско и впоследствие – целия свят, след като първоначалната осемцветна версия е създадена от Гилбърт Бейкър през 1978 г. С времето розовия и тюркоазнен цвят отпадат и се установява сегашната шестцветна версия на знамето. Всеки цвят символизира нещо: живот (червено), оздравяване (оранжево), светлина (жълто), природа (зелено), хармония (синьо) и душа (виолетово). Отпадналите цветове са означавали сексуалност (розово) и изкуство/магия (тюркоаз).

Днес, този флаг се смята за официалният флаг на LGBTI общността, но неофициално се нарича “гей знамето”.

Хетеросексуални

Флаг на хетеросексуалните

Heterosexuality Pride Flag – знамето на хетеросексуалните

Знамето на хетеросексуалните е рядка гледка на прайдовете по света. Все още не е и ясно кое точно представлява официалното знаме на хетеросексуалния прайд. Някои твърдят, че официалното знаме е вертикален двубагреник със синя и розова половина и бяло сърце по средата, но повече източници намерих за тази версия – монохромно черно-бяло знаме, с шест реда. Черното символизира женското, а бялото – мъжкото. Като вдъхновение за знамето се споменава символът Ин и Ян и основната дуалност черно-бяло/мъжко-женско, която той представлява. Искрено се надявам скоро и на Sofia Pride да видим знамето на хетеросексуалните. Никой не е излишен на шествието и никой не е ненужен.

Бисексуални

Флаг на бисексуалните

Bisexuality Pride Flag – знамето на бисексуалните

Знамето на бисексуалните е с дълбоки и красиви цветове, символизиращи любящата същност на бисексуалните хора. Знамето е трибагреник: в горния му край има дебела цикламената лента (символизираща хомосексуалността), следвана от виолетова тясна и отново широка дълбоко синя лента (символизираща хетеросексуалността). Виолетовото “застъпване” на двата цвята символизира бисексуалността и нейното място между двете форми на моносексуалност. Първото знаме на бисексуалните се появява на 5 декември 1998 г., и е създадено от Майкъл Пейдж. Целта му е била да създаде повече осезаемост за бисексуалните, както в рамките на LGBTI общността, така и извън нея.

Пансексуални

Флаг на бисексуалните

Pansexuality Pride Flag – знамето на пансексуалните

Знамето на пансексуалните е създадено около 2010 г., и е трибагреник. Розовата лента в горния край символизира хората, определящи се като жени, синята в долния край – определящите се като мъже, а жълтата лента в средата представя хората, които не се определят нито като мъже, нито като жени. Трите ленти заедно формират обсега на сексуалното влечение на пансексуалността.

Трансполови и интерсексуални

Флаг на трансполовите

 Transgender Pride Flag – знамето на трансполовите

Знамето на трансполовите и интерсексуалните е създадено от Моника Хелмс (трансполова жена) и за пръв път се вее на прайда в град Финикс, Аризона, САЩ през 2000г. Тя го описва като символ на прехода, който трансполовите преминават: двата чифта сини и розови ленти представляват мъжкия и женския биологичен пол, а бялата – интерсексуалността и трансполовите хора, преминаващи процедурата по хормонална и оперативна смяна на пола.

Асексуални

Флаг на асексуалните

Asexuality Pride Flag – знамето на асексуалните

Асексуалните също имат свое знаме, което е избрано от широка общност от асексуални. Знамето има четири хоризонтални ивици, символизиращи асексуалността (черно), сивата-А  и демисексуалността (сиво. Сивата-А и демисексуалността са идентичността на хората, които изпитват сексуално влечение, но не и желание за сексуален контакт или са способни на сексуални отношения с някой само ако имат романтична или платонична връзка), сексуалност (бяло) и общност (виолетово).

Андрогенност и gender queer

Флаг на андрогенните и genderqueer

Genderqueer Pride Flag – знамето на андрогенните и genderqueer

Gender queer общността са хората, които не се индентифицират като мъже или жени, а смеска и от двете или – нито едно от тях. Знамето е трибагреник в лавандулова горна лента (символизираща смесицата между синьо – мъжко и розово – женско), бяла средна лента, символизираща хората, които не се идентифицират с никой от половете и долната тъмно тревна зелена лента (инверсирания цвят на лавандулата), символизираща хората, които не се определят като мъже или жени, а като различна комбинация между другите известни полови идентичности.

Е, сега вече знаем какво значат знамената, които може да видим след няколко дена на Sofia Pride. Точно те показват какво представлява прайда: не шествие на гейове и предрешени мъже, а място и време, в което хора с най-различни идентичности и концепции за това какво представлява сексуалността се събират и напук на различията си, се радват на компанията си. На прайда има място за всеки. Не за да парадира с различието си, а за да покаже, че независимо как виждаме себе си и от кой пол е човекът, когото обичаме, в крайна сметка всички сме еднакви.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr

Гергин Борисов

Това не е анонимен блог!
Аз съм Гергин Борисов. Уеб и бранд дизайнер и активист по въпросите на градската мобилност. Отскоро започнах да пиша и статии за сексуалността и след дълго лутане около въпросите кога, къде и как, реших да си направя блог, в който да обсъждам и да се опитвам да обяснявам своята позиция за сексуалността и проблемите около тази тема в България.

Сходни публикации


Коментари

коментари