За вредата от Руската църква върху българския човек

Ровех се в нета днес и случайно попаднах на най-голямата глупост, която някога съм имал злощастието да гледам. За човек, който е гледал болшинството от сериите на Salad fingers (за което е виновен само и единствено Ивайло), това не е никак малко.

Нека обясня – това е руски “документален” филм, направен по поръчка на ПРАВОСЛАВЕН МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР “Свмч. Серафим Чичагов”, преведен и дублиран от студио за ПРАВОСЛАВНИ филми “Богоявление”. Как може да съществува православен медицински център и какво по-точно са православни филми остава мистерия. Та, православния мед център от, къде другаде – столицата на всички емпирични и обективни изследвания, Русия, е поръчал филм озаглавен “Под маската на лъжата – йога и произтичащата от нея опасност за човека”. Може да се насладите на тази кино-катастрофа на този линк.

Още с първите кадри на “документалния филм” виждаме бурето, което ще ни напътства през приключението от умопомрачителни с неинформираността си коментари на най-обикновени хора, на база на които се очаква зрителя да се съгласи с твърдението му, че “Йога – не спорт”, последвано от ТРИ удивителни и казано на фона на надута на макс музика, позната ни от всяка нискобюджетна продукция за загубила се група младежи, поканени в къщата на интересно изглеждащ “рехабилитиран” психопат. Но да не се отклоняваме.

Тия очички правят всичко да изглежда невинно…
Източник: http://www.allgoogly.com/2011/06/mr-barrel-had-too-much-too-drink/

След идиотската първа теза, бурето се ангажира да валидира твърдението си, като споменава, че и то някога се е занимавало с йога и това го е уверило, че тя е творение на Дявола, докато се наслаждаваме на кадри от различни на руската култура, които нямат нищо общо с йогата. Култури като Куба, Австралия, неидентифицирани части от Азия… Валидирането продължава до там, че г-н Синица разказва трогателната история за детски рожден ден, на който е поканен йога (както американците канят клоуни или Супермен) да походи по стъкла за забавление на децата. В един момент, неиндентифицирана руска майка, решава, че и тя ще походи по стъклата, след което си срязва крака, защото не е като да е тренирала с години, за да не се нарани или да е запозната с терикатлъка на подобно изпълнение.

Това е валидацията на целия филм – една идиотка, решила, че може да ходи по стъкло. Радвам се да видя, че за Руската православна медицина липсата на мозък и аналитична мисъл е довод срещу физическата култура на цяла една цивилизация. Странно какво ли ще кажат същите православни медици, ако утре някоя рускиня реши да мине през огъня на нестинарите. Разбира се, ще се викне бурето да обясни как нестинарите са шмекери, които не ходят в действителност по жарава.

Следва един младеж, за който трябва да съдим, че е експерт, защото е облечен в анцуг. Титлата “чемпион Росии по боксу” не можах да потвърдя с търсене в Google, защото това име излиза като федерален шампион по шамхат. Другото споменаване е за боксьор, който е “в отлична форма” за 30те си лазарника. Но нито и думичка за шампионска титла. Както и да е – не е като да очакваме истината, щом сме се захванали да гледаме филм, поръчан от религиозна организация. Та, боксьорчето ни посвещава в липсата си на знание за провеждането на състезания по йога, което за него било достатъчно да не я приема за спорт. Очевидно на североизток в славянска Азия не са наясно, че не всички спортове имат или искат да имат шампионати. Джогинга е спорт, но никой не се е борил за Златната потна кърпа. Аеробиката също е спорт, но няма да я видим скоро време на Олимпиядата. Както и да е. Момчето очевидно е понесло много удари в главата, печелейки титлата си, за която дори и Google не знае – не можем да го виним, че не разбира.

Или може би търся в грешните състезания?
Източник: http://www.thedistractionnetwork.com/the-real-boxer-dog/

“… а и хората, които се занимават с този вид спорт[който в предното изречение отрече да е спорт?], не приличат на спортисти. След заниманията с йога те излизат с много странен вид. Правило ми е впечатление, че тези хора са някак отнесени, замислени. Ако се опиташ да ги заговориш, те като че ли от някъде се завръщат и понякога дори не знаят какво се е случило в края на тяхното занимание”

Така. Трудно е да реша откъде да започна с този цитат, защото е толкова плътно натъпкан с глупост, че ме е страх да не предизвикам Апокалиптична експлозия и да понижа световното IQ с две-три единици. Първо, тоз левент очевидно не знае каква е разликата между йога и йоги. Йогата е система от физически упражнения, целящи да хармонизират вътрешната за тялото енергия и да натоварят балансирано всички мускулни групи. Практикуването на йога се награждава от мозъка с ендорфини. Йогите са хора, които медитират чрез въвеждане на тялото си в състояние на транс. Той се постига чрез определени техники на дишане, чрез дълбока медитация и се комбинират с някои асани на йогата защото те стимулират или подтискат конкретна функция на организма, която да пречи на медитивното състояние. Хора, които след “занимание” са замаяни, са хора, които са медитирали. И ако тоя тиквеник някога е виждал хора, които са медитирали, щеше да знае, че тя и изобщо  йогата по никакъв начин не пречи на нормалното развитие на човека. Във физическо и психическо, че дори и в духовното отношение, до което, убеден съм, ще стигнем след малко доволно отвратени и ужасени.

Следващата сцена е с посредствена рускиня #1, която ни разказва как в следствие на некадърно следване на инструкциите на йога инструктора си си е наранила гърба. Отново, тази история, касаеща неадекватното поведение или злощастно съвпадение за един единствен човек ни се представя като меродавна истина. Да, йога инструктурите са роботи, защото йогата ти уврежда гърба, а те я правят десет-двадесет пъти на ден.

Напрежението в гърба може да се обясни и по друг начин.
Източник: http://rkullman.blogspot.com/2010/11/devil-yoga.html

Да си дойдем на думата. Това е внушението, което тея идиоти се опитват да ни отправят. Видиш ли, занимаващите се с йога стигали и до медитацията и “О, УЖАС!”. Медитацията е най-лошото нещо. Връщаме се при боксерчето, което ни обяснява как всяко физкултурно занятие преминава в три етапа:

  • разгрявка;
  • основна част;
  • релакс (разпускане).

Но видиш ли, боксерчето, понеже е експерт по йога, обяснява, че се акцентирало върху разпускането – на тялото и на мозъка. И в същото време ни показват дихателните упражнения, които са едни от най-натоварващите и трудни за изпълнение упражнения в йогата.

Но това не е всичко: посредствена рускиня #2, която с цел достоверност и спечелване на симпатии от страна на тъпоумните зрители на този фестивал на идиотщината е забулена с шал, с какъвто рускините си опаковат главите преди да отидат на църква, ни посвещава в собствените си конспиративни теории за това какво правят йога инструктурите всъщност: помагайки ти да релаксираш, те отваряли подсъзнанието ти, в което след това били свободни да записват каквато си искат информация. Разбрахте ли сега? Йогата е централизирана програма за промиване на мозъци, още с неизяснени цели.

Радвам се да видя, че филма се превърна от документиране на тъпаци, които не знаят за какво говорят, в пълна изтрещявщина. Да, да благодарим на православния медицински център, който изглежда е ядосан на йога клуба отсреща, задето вече не може да лекува ишиас с “Отче Наш” и баене на дядо Поп в конкурентна среда със спорт, който създава усещане за баланс и хармония у хората, освен ако не са тъпаци като посредствена рускиня #1 и 2.

Виждаш ли Господа Наш Иисуса Христе?
Източник: http://zachary-la-optical.com/optical/baker-louisiana-eye-care/8887230_xxl/

О, Боже! Още сме на шестата минута от тоя бълвоч! И чак на шестата минута идиотите писали сценария на тоя празнословен тъпизъм се сещат, че може би е редно най-накрая да упоменат срещу кое от десетките направления на йога медитацията се обявяват. И за да е по-лесно и защото очевидно химикалките в Русия са кът, оставят кривогледата мед сестра, която са интервюирали в потресаващо зле осветения ѝ кабинет да спомене, че в Петербург Сахаджа йогата е обявена за “опасна тоталитарна секта”. Значи това е проблема? Сахаджа йогата, не йогата като цяло.

Т.е. дискусията, около която обикляха като мухи около мърша над осем минути всъщност е за или против една сравнително нова форма на източно учение, което от чисто философско йогийско течение все повече мутира в нова дисциплина в йогата? Твърдението на руския поп, който се появява в кадър след това е, че йогата имала за цел да отваря свръхестествени сили у човека и това било лошо, защото те не идвали по установените в неговата митология методи на чакане насред планина и говорене с горящи храсти.

Винаги съм се изумявал на способността на християните да причисляват всичко, което им звучи спиритично към свръхестественото и да надават вой, че някой или нещо яде душите на хората, залитнали по малко невинна медитация или по няколко идиотски ритуали със свещи и купички с вода. И тази декларативност, че ходенето на йога и усещането за удовлетвореност от вътрешния мир, който постигаш, не е всъщност позитивна реакция на тялото ти, а “бесовска гордост”.

Точно така – ходиш да медитираш, за да намериш хармония след тежък ден в офиса?

Край, обладан си от бесове.

Няма друга алтернатива – няма място за нещо друго или място за разбиране.

Това не е Библейско!

Йогата прави пластични демони за Сатаната!
Източник: http://anniegirl1138.com/2010/10/18/yoga-makes-flexible-demons-for-satan/

Значи – бесове… Идиоти!

И започваме с вече нескритата пропаганда – спазване на Божията воля. Чий Бог? Техния, разбира се. Че кой друг бог може да има воля, годна за спазване. Ти не си самосотятелен човешки индивид, способен да решава за себе си по какъв начин ще търсиш път към Бога – трябва да слушаш стари мъже с бради и рокли, които да ти кажат какъв е той.

“Ако нямаш смирение, нямаш нищо”

Ако не си безмозъчно и безхарактерно зомби, следващо нашите мъдри инструкции за това как да водиш духовния си живот, нямаш нищо, защото няма да ти позволим да имаш нещо: ще настройваме роднините ти срещу теб, ще ги лъжем, че си облаган от демони, ще ги караме да те тормозят с безкрайни конски и лекции за това, че божеството им има капацитета да обича само един файтон хора и като цяло ще се стараем да ти пречим да упражняваш фундаменталното си право на вероизповедание ако то не е в унисон с нашето собствено. Това е общото послание на попа… плитко, лицемерно и себично.

После се връщаме към боксерчето, което обяснява своите разбирания за религиозния контекст за йогата, същите като на предходно показаните зомбита. По-конкретно посредствена рускиня #1. А след неговата поредна порция глупост, бурето пак ни настройва срещу йогата като ни разказва за фатално сбъркани представления на циркови изпълнители с бълване на огън. Каква е връзката, ще попитате?

Няма връзка! THIS IS RUSSIA, bitch!

И отново следва посредствена рускиня #2 , която ни разказва за своя приятелка, удобно останала анонимна и удобно недоказана, която е почнала от фитнес и е приключила със самопричинена смърт, защото не е издържала на интензивните астрални проекции.

С две думи – глупости на търкалета. Дали има тиквеници, които лесно могат да бъдат прихванати и увлечени от разни култове покрай заниманията с йога? Да, разбира се. Същото важи и за християните, и за мюсюлманите и за всяко човешко същество – всеки идиот с лабилна психика е податлив на индоктринация. Пример са тия тикви, които ни обясняват за демоничната същност на няколкото интензивни клякания и разчеквания, които болшинството практикуват. Но толкова директни и повърхностни паралели, каквито правят идиотите, скалъпили тоя филм, не могат изобщо да се нарекат коректни.

Защо Руската църква го прави? Защото се бори за монопола върху страха на хората. О, да – проблемът им не е, че йогата е добра физкултура. Проблемът им е, че е хората, които биха отишли на йога са любопитни към чужда култура, към едно различно разбиране за ролята на тялото. За позицията на човека в системата Свят – Човек – Бог. Това е проблема. Този филм не е опит да се засили вярата на вярващите. Той е инструмент, с който фанатиците да сеят страх сред простодушните и необразовани овце от паството. Даже стигат до там, че поставят знак на равенство между йогата и наркоманията.

Основния проблем е, че навлизането на източните учения сред монолитната руска християнска тълпа може да я олюпи – да откъсне последователи. “Те преследват свои користни ценности.”, казва спортиста, който уж нищо не знаеше, а вече говори като експерт по теология. И това е страшното – студио за православни филми “Богоявление” е пипало на същия тоя гнусен, лицемерен и лъжлив манталитет на Руската християнска фанатичност, който се опитва и тук да насади такива идиотски лъжи, които да поставят под контрол онези, зависещи от жертвите на масовата психоза на организираната религия. Всички говорят за опасността от радикалния ислям, а изглежда никой не обръща внимание на радикалното православие, което Русия бълва като кал върху околните си християнски общности. Този радикализъм, тази фундаменталистка доктрина изглежда не я възприемаме за сериозна заплаха.

А би трябвало, защото по своята същност тя не е по-различна от болните мераци на радикалните ислямисти да въведат криворазбрания си шерият по целия свят и не по-неприемлива от криеционисткото настояване, че децата не бива да учат за еволюцията, защото в митологията им не се споменава нищо за нея. Радикалното православие на Русия, с което се опитват да проникнат отвъд бариерата на светска Европа е опасно, тежко и противно. Каквато е всяка оправдана от религията гадост:

644141_286734274781569_358437025_n

– Спокойно, не използвам презервативи, докато изнасилвам деветгодишната си съпруга!
– Слава Богу! Това би било неморално!
Източник: http://tmblr.co/ZTTqIygvAac

Европа открай време е предимно агностична и атеистка. Повечето хора, живеещи в Европа рядко вече се идентифицират с конкретна религия и все по-често се определят като пантеисти или хуманисти. И тази стабилна основа за религиозно самосъзнание ни пречи да видим заплахата: че оттатък Украйна и Беларус се надига кално езеро от тъпоумно библиопоклонничество и радикална религиозност в името на религията, не в името на божеството. И това езеро може да прелее и да почне да заразява податливите тук, сред нас нормалните. Че това вече целенасочено дави там, в Русия всеки, който дръзне да си отвори устата против доктрината.

Това студио за православни филми – “Богоявление”, което е попаднало някъде на тая мозъчна диария, и е решило, че тя представлява съобщение, заслужаващо да бъде разпространено, е симптом, че и тук има заблудени и че и те ламтят да държат на къса каишка методологията, която хората използват, за да стигат до Бога. За тях не е достатъчно да вярваш в Бог, не е достатъчно да го търсиш и да постигаш вътрешен покой, докато го правиш.  За тях е важно да го правиш по техния начин, по техните правила, според разпоредбите на техния бленуван монопол. И са готови да лъжат, да плюят, да заклеймяват и да правят олигофренски филми, за да се докопат до него. Аз мисля, че не заслужават. А вие?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr

Гергин Борисов

Това не е анонимен блог!
Аз съм Гергин Борисов. Уеб и бранд дизайнер и активист по въпросите на градската мобилност. Отскоро започнах да пиша и статии за сексуалността и след дълго лутане около въпросите кога, къде и как, реших да си направя блог, в който да обсъждам и да се опитвам да обяснявам своята позиция за сексуалността и проблемите около тази тема в България.

Сходни публикации


Коментари

коментари