Защо съм ядосан на Патриотичен фронт?

Когато провеждах първоначалните разговори с представителите на Патриотичен фронт за участие в кампанията LGBT избори 2014, бях обнадежден, че насреща си имам умерени, разумни хора, които макар и консервативни, са достатъчно информирани за реалността, за да могат адекватно да функционират в нея.

Уви, бедни ми Йорик… няколко часа след като се свързах с тях и им изпратих въпросника, започна една странна последователност от събития. Нека ви разкажа…

Акт 1 – хетеросексуалната бригада

Кампанията се казва LGBT избори 2014. Очевидно е, че е от LGBT, за LGBT. Социологическото проучване, което се провежда чрез анкетата ѝ също има за цел да провери как гласуват LGBT хората. В анкетата, на въпроса “Каква е сексуалната ти ориентация”, разбира се присъства и опцията “Хетеросексуалност”, за да може да се отчете вота на хетеросексуалната общност от интерсексуални, трансполови и джендъркуиър българите. До четвъртък % гласували, отбелязали се като ‘хтеросексуални’ беше съотносим с това, което се очаква, ако в анкетата гласуват хора, реално принадлежащи на LGBT общността.

ecards-auto-250799С някоя случайна fag hag, гласувала от името на прекрасния си приятел…

Към 15:00 на 25.09.2014 г. обаче, експлозивно в анкетата един след друг влязоха 10 гласа, всички до един за Патриотичен фронт. Хората, включили се още бяха твърде малко, за да не се забележи как от практически неприсъстваща в статистиката, ПФ се издигна на трета след Реформаторски блок и Зелените. Тогава взех решението, че графиките на хората, отбелязали, че са “хетеросексуални” трябва да се отделят от онези на всички останали. Както се досещате, да преподредиш няколко графики изисква определено технологично време, няма и минута от което на страница Резултати се виждаха само онези, отбелязали се като нехетеросексуални. Мигновено, във Фейсбук бях обвинен, че дискриминирам.

Забележете, г-жа Тита Георгиева (в коментарите) не е обърнала внимание, че графиките се разделят и е помислила, че ще трия данните от анкетираните хетеросексуални. Успоредно с това на лични съобщения провеждам разговор с една друга млада дама, която в крайна сметка признава, че не ѝ е ясно защо точно е проблем хетеросексуални да участват в обща графика с информация за LGBT. След едно кратко и едно подробно обяснение, всичко се размина с благопожелания за лека вечер. В крайна сметка експлозивната подкрепа за Патриотичен фронт затихна с приключването на работния ден. Прекрасно….

В момента на сайта, противно на първоначалния замисъл, хетеросексуалните трансполови и интерсексуални са причислени към хетеросексуалните, които отговарят на половата си идентичност. Това не е толкова фатално, но все пак може да доведе до изкривяване на обобщителните резултати.

Акт 2 – Патриотичен фронт отговаря

Отговорите на Патриотичен фронт дойдоха горе-долу 24 часа след щурма на анкетата. След като ги прочетох и установих, че трябва да броя до 10, въведох стойностите им в сайта и не без изненада установих, че резултата им е кръгло 100% нетолерантност. Почнах да чета отворените им отговори и да установявам, че трябва да броя до 10 след всеки от тях.

Написах отговор-анализ, който публикувах във Фейбук и реакцията не закъсня: бях обвинен, че съм направил “нескопосан” анализ на мисловните им шедьоври.

vmro-1-1

Акт 3 – Патриотичен фронт (и приятели) дебатира…

Последва загорещяваща се дискусия, преминала в обвинения, че не разбирам какво означава “ксенофобия”, което правело всеки следващ разговор на тази тема излишен. В крайна сметка, трябваше да се налага да обяснявам с какво Патриотичен фронт реално преминаха границата на допустимото и къде ме настъпиха по кокалчетата.

Нямам против съществуването на партии, изразяващи позиция, че LGBT българите не бива да се борят за равноправие. Даже напротив – в крайна сметка, демокрацията съществува, за да може всеки да има представителство. А в нашето общество има немалко, които споделят подобна позиция. С какво ме ядосаха Патриотичен фронт тогава?

С арогантното си невежество. Както споменах и в самия анализ, никога не съм бил фен на невежеството, подплатяващо публично изразявани позиции. Не мисля, че е лошо, или грешно една партия да защитава позиция, че аз нямам право да съм равен пред закона с хетеросексуалните, когато става дума за интимния ми партньор. Но имам много против, когато за “аргументи”, подкрепящи позицията ѝ, съответната партия използва лъжи, митове, легенди, суеверия, слухове от съседката на петия етаж и стереотипи.

Вкратце – не позицията на Патриотичния фронт им докара звучните ми “нескопосани” реплики. Неуважителния маниер да се използват лъжи го направи. Докато в политиката лъжата е инструмент за изграждане, представяне и отстояване на позиция, тази наша мила Родина, няма да се оправи. Точно заради това, когато някой – политик, прокурор, държавник, успял мъж на 30+, медийно пърсъналити (днес го прочетох тоя лингвистичен тумор нейде) каже нещо и посмее да го подкрепи с неистини, трябва да се реагира…

И както казах на младата дама:

vmro-1-2

Защото иначе няма да ги стигнем, тия на запад. Там, когато някой се държи като задник, никой не се смущава да го нарече “задник”: независимо дали е премиер, министър, депутат или консервативна коалиция. А тук им треперим и им даваме да ни се качват на главите с лъжите и неинформираността си.

Неинформираността и псевдофактите не са оправдание в 2014 година. Имате компютри, дами и господа кандидат-политици, имате и смартфони (повечето), имате Интернет, иначе нямаше да висите във Фейсбук да се излагате по цял ден (повечето) – как се вика, Уикипедия е на един клик разстояние. Оправдание за неистините в аргументите ви НЯ-МА!

ХАЙДЕ, със здраве!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr

Гергин Борисов

Това не е анонимен блог!
Аз съм Гергин Борисов. Уеб и бранд дизайнер и активист по въпросите на градската мобилност. Отскоро започнах да пиша и статии за сексуалността и след дълго лутане около въпросите кога, къде и как, реших да си направя блог, в който да обсъждам и да се опитвам да обяснявам своята позиция за сексуалността и проблемите около тази тема в България.

Сходни публикации


Коментари

коментари