Без илюзии – гей браковете не трябва да са самоцел

Радан Кънев отговори на въпросите ми по време на интервюто му съвместно с Ицо Хазарта – не само за гей браковете, но за LGBT общността като цяло. Няма как да опиша какво е усещането да чуеш и видиш първия в историята български политик с шансове да влезе в управлението на страната, който реално е седнал да прочете малко по въпроса, преди да изказва мнения; първия политик, който обективно говори за въпрос, касаещ цялото ти същество и за пръв път не те демонизира пред публиката си. За хетеросексуалните, това усещане е неописуемо – те и да искат няма как да го разберат.

Първо зададоха въпросът ми, насочен към Ицо. Попитах го: “Рапарът Macklemore подкрепи правото на брак на LGBT хората с песента “Same love” –  има ли място на българската музикална сцена за подобно послание?”. Отговорът на Ицо беше, както и очаквах стриктно консервативен, но правилно идентифицира, че песни, засягащи LGBT темите вече се въртят.

458a51cf380Кажи “Здравей” на констатацията, че си падаш ксенофобка, Преси…

Най-малкото е обидно изпълнителка, поддържана и харесвана от толкова много LGBT българи да смята, че техния социален статут е нещо, с което да може да обижда лирическия герой в поредния бълвоч, за който упорито настоява, че представлява “музика”. Другата песен – на Андреа и Алек Сандар бе с толкова ограничено присъствие в музикалните канали, че малко хора изобщо са разбрали, че такава съществува. Иначе, кудос, Андреа – малко хора имат смелостта да излязат на сцена с LGBT флага, макар и на заден фон! За рапа и за неговото увлечение по аналния (често насилствен) и оралния (често хомосексуален) секс няма да говоря – не заради друго, а защото трябва да обяснявам дълбоките психологически зависимости между латентната нехетеросексуалност и агресивното желание за унижение на обекта, участващ в задоволяването на собствената ти фантазия, а дори и аз имам повече личен живот от необходимото, за да се заема да го пиша.

По-интересно е какво каза Ицо след това. Хазарта сподели, че хомофобията в България не е проблем – не е толкова сериозна, колкото е в Русия. Да, Ицо си призна, че не е капацитет и като човек, който едва ли някога е имал желанието да разбере какво се случва в тази общност, не е задължен да разбира колко сериозен и опасен е екстремния човеконенавистен речник на разни псевдопатриотчета. Хомофобията в България не е проблем, какъвто е в Русия – безспорно. Тук още нямаме видеоклипове на разни непълнолетни момченца, карани да пият урина и бити в продължение на дни, защото са гейове. Тук нямаме хвърляни димки в гей клубове, както стана в Киев и нямаме гей мероприятие, провеждащо се в дискусионен център, нападнато с камъни, както стана в Македония.

drink-urineЕто една усмивка, която с радост бих стъпкал… с багер.

 Това тук не се случва. Слава Богу! Но тук хомофобията не е толкова експресивна, толкова отвращаваща. Тук тя е разлята и пропита в обществото толкова дълбоко, че човек е способен да отрече ползите от това едно дете да израства в любящо семейство, макар и с еднополови родители, пред това да е безпътна движима собственост на държавата, забравено в някой дом за сираци. Ицо изказа такава позиция и по неволя, за пръв път от години насам стана първия, излъчван в медиите консерватор, формулирал я като лична, макар и неправилна. Досега повечето, споделяли подобна имаха наглостта да я обявяват за свята истина. И не само това, но я и гарнираха с доволно количество лъжи, откровено невежество и комедийна истерия. Ицо обаче се изкара като човек, разбиращ вредата, която едно лично мнение, изказано по грешния начин може да предизвика. За което аз мога само да го поздравя.

После, думата взе Радан – той пък, отново по неволя, подтикнат от въпроса ми, се наложи да влезе в обяснителен режим и по един гениален начин обясни защо, когато се стигне дотам, именно десните консерватори ще са онези, които ще дадат свобода на LGBT българите и които ще признаят техните права. Това бе висш пилотаж на политическото говорене – да обясниш толкова сложен и деликатен въпрос с толкова конкретни и живи примери.

 

Ние сме много далеч от откриване на темата за браковете. […]
Не трябва да си правим илюзии. Подобно нещо в момента би взривило обществото и би предизвикало този феномен на насилие. Както е било с расовите предразсъдъци, както е било с предразсъдъците към социалната роля на жените, всяко нещо си иска времето, но посоката не е предопределена: Русия се върна драстично назад, така че ние трябва да поддържаме посоката вярна.

Тези три изречения направиха много повече за LGBT българите, отколкото три правителства досега.

Даден бе старта

Life-is-motion-4-reasons-to-start-running.2От нас зависи, дали ще стигнем до финала…

Радан буквално даде старта на дискусията за LGBT българите. Той ясно посочи два от най-наболелите проблеми за нашата общност – липсата на защита по смисъла на НК и дефиницията му за престъпления от омраза и чисто демографския проблем със заминаващите си хора, търсещи социална справедливост там, където такава я има, взимайки работоспособността си със себе си. Защо тогава сме далече от отваряне на темата? Защото зад въвеждането на браковете сега не стои нищо и Радан го каза в прав текст – безнаказаните нападения са първия сигнал, че руския сценарий е на път да се случи и ако искаме справедливост, трябва да се фокусираме там. Реално, до момента LGBT общността има само един закон за защита от дискриминацията. Дотам сме с победите. Цялата социална инфраструктура, на която трябва да легне еднополовия брак липсва. И това и Радан, и всеки адекватен LGBT българин го знае. За да стигнем до темата за браковете, имаме да изговорим много други теми: какво става, когато сключилите брак се сблъскат с липсата на каквато и да е административна обезпеченост на съюза си; с нереформираната администрация, с хомофобията, за която липсва клауза в НК, с липсата на адекватно реформирана и образована полиция, която да ги защити, а да не вдигне рамене и да каже: “Ми що сте гейове?” и т.н., и т.н.

Браковете не бива да са самоцел – преди тях имаме да печелим много други по-малки битки. Без тях, еднополовите бракове ще са поредната врата насред полето, а такива вече имаме билион.

Трябва да поддържаме посоката вярна

wesley-vorster-cape-town-wedding-photographer-wedding-cape-town-portrait-photographer-chris-rich-engaged-Gay-wedding-gay-engagement-shoot_2431– Вече сме женени!
– Да, не качвай снимките във Фейсбук – началството не знае за мен …

Без д сме решили тези проблеми, браковете няма да се случат. Ще ги има в закона и никой няма да се възползва от тях. За разлика от Холандия, тук хората се страхуват да са отворени за своята сексуалност. Гаджета от години, са “братовчеди” пред приятели и “приятели” – пред роднини, и една корекция на Чл. 46 в Конституцията няма да предотврати това. Но една последователна вълна от реформи, целяща да се изкорени този страх от темата сексуалност, заслепил цялото ни общество – може. И точно това е посоката, която Радан Кънев имаше предвид – реформа на социалната архитектура такава, че да позволи крайния удар, който да изпрати сегрегацията ни в историята. Днес 75% от французите не смятат, че еднополовите бракове трябва да бъдат повторно отменени – след няма и две години от въвеждането им и бунтовете, разтърсили Франция.

Това е нашата правилна посока – реформи, помагащи на LGBT общността да се защитава при атаки, и да не се задълбочава недоверието към хетеросексуалните. Ако искаме еманципация, трябва да си я поискаме. Никой няма да ни я даде наготово, заради красивите ни очи. От никого другиго не зависи да се следва тази посока, освен от самата LGBT общност – и ако иска права, трябва да се бори за тях, а не да стои безмълвна и да чака.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr

Гергин Борисов

Това не е анонимен блог!
Аз съм Гергин Борисов. Уеб и бранд дизайнер и активист по въпросите на градската мобилност. Отскоро започнах да пиша и статии за сексуалността и след дълго лутане около въпросите кога, къде и как, реших да си направя блог, в който да обсъждам и да се опитвам да обяснявам своята позиция за сексуалността и проблемите около тази тема в България.

Сходни публикации


Коментари

коментари