Гейбракът на Волен Сидеров и копнежите на националистите

„Невежеството е нашата традиционна ценност”. Това гласи карикатура на руски художник, осмиваща провъзгласилите се за последна инстанция по всички въпроси на сексуалното здраве специалисти от руското православно-фундаменталистко пространство.

Това озверяло състояние на агресивно невежество толкова добре се връзва с почти пародийните личности на политика, ТВ водещ и морално и психически разложил се човек – Волен Сидеров и послушното му войнство нравствено банкрутирали атакисти.

Три месеца след като Деница Гаджева и Илиян Тодоров безочливо се опитаха да излъжат няколко милиона зрители в ефира на БТВ, днес в разгара на предизборната кампания ПП АТАКА се опитва да си осигури допълнителна подкрепа, като стърже по дъното на електоралната тенджера. Целта е да докопа вота на най-ниския общ знаменател в нашето общество – човекът, който е дотолкова скаран със съвремието си, че не знае или не допуска, че е длъжен да провери всяка дума, изречена към него от малкия екран. Онзи, който не е осъзнал, че всичко трябва да подлежи на проверка и вярва сляпо, оправдавайки неинформираността, страха и озлоблението си с доверието, което има в политиците.

Днес на мода е да живеем в статия на Карбовски: депутатки врещят в разпенена истерия, политически лидери шикалкавят или се бият по летища и заведения; депутати носят из студията картинки, намерени в Google и ги представят като доказателство за конспирация срещу съмнителното им мъжество и липсващото им достойнство. Падение на политическата култура. Изобщо, хаос, свинщина и чалга. Точно както Карбовски обича. Точно както и тези, които се кичат с титли като „патриоти” и „пазители на [поставете морална рамка тук] ценности” предпочитат – хубава кочинка, с разтурена оградка, в която доволно да си шляпкат. Безнаказано.

10275978_1494524097430660_5438405919425942796_n

„Невежеството е нашата традиционна ценност”.

Безнаказано, като „Православна зора” и неосъществилата се Националистическа партия на България, които дръзват да използват думи като „айнзац група” и „рейд”, когато се хвалят със свое закононарушение в медиите. Това е блянът на разни зверове, като тези националисти: да могат, подобно на чуждестранните си колеги далеч на изток, да безчинстват както си искат и да „въдворяват ред” според техния си аршин. Да се разпореждат с живота и здравето на онези, които не могат да се защитят и да крещят „Анатема“, когато някой дръзне да разруши популистката илюзия с истината. Днес „Православна зора“ и НПБ прочистват манастири от неспазващи обетите си монаси. Какво им пречи утре да решат да прочистят улиците? В името Господне, разбира се.

Винаги потръпвам от погнуса, когато някой от тези радикалисти използва параванът на „християнските ценности”, за да оправдае малодушието и невежеството си. Такива хора са опасен опонент на бойното поле на обществения дебат, защото нападайки и сегрегирайки, винаги могат да разчитат на ролята си на онеправдана жертва. Роля, която са усъвършенствали: в САЩ креационистите осакатяват образователната система в Средния Запад1, докато посрещат всяка критика с вопли, че се ограничава правото им на вероизповедание и че върху тях действа кампания за цензуриране. В Русия православният фундаментализъм бе впрегнат от президента Владимир Путин като довод, с който да оправдава експанзивните си желания и стана фокус на масирана пропаганда, целяща да представя Европейските общества, като морално деградирали, заради стремежът им към равноправие.

Тукашните противници на цивилизоваността не остават по-назад. Впрягането на религията като символ, под който да сбират привържениците си и използването на открита дезинформация са техния начин да подвеждат хората или да пречупват съпротивата. Те са хора без аргументи, които могат да разчитат единствено на неспособността на опонента им да толерира арогантната лъжа и агресивното невежество. Техните методи са сплашване, надвикване и клевета; не целят дискусия, а очерняне на една общност и превръщането ѝ в чучело, с което да печелят позиции пред сплашен и систематично лъган народ.

Не се учудвам, че подобни политици имат място под слънцето: българите са консервативен народ, който още изпада в паника, когато някой дори намекне, че децата в училище е редно да бъдат информирани за сексуалността – аспект от живота им, който ще ги оформи като личности и ще определя съдбата им. За българите тя се изчерпва до чалга певиците и силиконовите им бюстове, както и Азис. Но няма кой да обясни – когато трябва да се говори за тази тема, се търси скандал, не информация, и консервативният българин цъка с език, препсува педерасите и продължава да се бори за оцеляване, в общество, скопено от глупост и пошлост. И докато по темата за „третия пол“ се викат „интелектуалци“ като Павел Чернев и видно притеснени транссексуални жени без дар слово, мненията на експертите ще бъдат подминавани, защото „по телевизора“ казват и показват друго.

Зад смехотворните и лесно опровержими лъжи и манипулации на ораторите на омразата се крие истинско желание за безчинства и беззаконие. Като море от малодушие, което само чака обществото да изтръпне достатъчно от плоски скандали и неопровергани лъжи, за да го залее и „прочисти”. Нямаме право, като граждани на България, Европейския съюз и като ЛГБТИ хора да толерираме подобно извращаване на обществото и превръщането ни в изкупителна жертва за нечии авторитарни аспирации и фобии. Не бива да допускаме народът ни да приема за ежедневие безнаказаността и омразата, лееща се от пропагандата на тесногръдите „патриоти“. В противен случай ще ги поканим да ни тормозят и да ни унижават. И нас, и следващите по приоритет в списъка с „неудобни”. Гейове, цигани, сирийци, алжирци, марсианци – онези, които не разбираме ще са винаги лесна жертва, хубаво налято с кръв за точене чучело.

Целта на тези хора е България да бъде откъсната от Европа и хвърлена в елитния клуб на държави като Русия, Уганда и Нигер; Таджикистан, Узбекистан и Либерия. Където права и свободи имат само онези, които могат да си ги купят. Където семействата на законотворците живеят далеч отвъд юрисдикцията им – предпазени от богоугодните и „в името на народа“ реформи. Там, на запад – в лошата, лоша Европа.

Ако не тропнем с крак и не покажем, че сме тук, че ни има и нямаме намерение да допуснем омразата да диктува правилата и политиката в родината ни, те ще победят. Това е планът им – разчитат, че ще ни е страх, че ще се крием и ще мълчим, докато те събират сили. А междувременно, гейбракът на Волен Сидеров ще е поредната сензация.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr

Гергин Борисов

Това не е анонимен блог!
Аз съм Гергин Борисов. Уеб и бранд дизайнер и активист по въпросите на градската мобилност. Отскоро започнах да пиша и статии за сексуалността и след дълго лутане около въпросите кога, къде и как, реших да си направя блог, в който да обсъждам и да се опитвам да обяснявам своята позиция за сексуалността и проблемите около тази тема в България.

  1. Под влиянието на младоземните креационисти, все повече училища в Средния Запад на САЩ избират да изключат ключови научни теории от училищата, като теорията за еволюцията на Чарлз Дарвин, и да ги заместят с основани на религиозни текстове псевдонаучни съчинения, твърдящи, че Земята действително е на около 5 хиляди години, както е описано в Библията. 

Сходни публикации


Коментари

коментари