LGBT избори 2014 – Виктор Лилов за невежеството на политиците

Говорих с Виктор Лилов за LGBT българите, тяхното участие в политическия процес и невежеството, демонстрирано от политиците по отношение на нашата общност. Виктор беше единствения кандидат за евродепутат на отминалите Европейски избори, който подкрепи #LGBT българите, дошли на Sofia Pride. Той бе в листата на Реформаторски блок.

Попитах Виктор защо темата за LGBT правата не е част от дебатите в рамките на кампанията. Според него грешката на българския политик е, че кампанията му се гради на база социологически проучвания и се свежда до “обслужващ персонал” за най-злободневните страсти на една безлична маса. На въпроса дали политиците ни са готови от консуматори на хомофобия и трансфобия да се превърнат в нейни заличители, Виктор припомни, че България е поела ангажимент като държава по редица конвенции, задължаващи я да съблюдава правата на LGBT българите.

Когато политиката е базирана на принципи, ще бъде базирана на принципите на защита на всяка една общност – независимо от това какви са нейните характеристики.

Популизмът изолира общностите, а принципната политика ги приобщава, добави той.

Интерксеусалните хора са третирани едва ли не като хора с увреждания в България, а трансполовите липсват от законовите текстове изцяло. На въпроса кое е по-важно – буквата, наредена от закона, определяща дали си мъж или жена, или твоето собствено възприятие и благосъстояние, Виктор отговори, че пропуска да се регулират подобни случаи в закона е чисто технически и че е нередно една техническа грешка да лишава трансполовите и интерсексуалните българи от защита от антидискриминационното законодателство.

Вече сме на такова ниво на развитие от хуманитарна гледна точка, че въобще не би трябвало да правим разлика между това в паспорта М, Ж или каквито и да е други буквички да са написани. Или сме хора, или отпадаме от основната идентификация за човешко същество.

Попитах Виктор и как според него демократичното виждане за “по-малко държава” в индивидуалните бизнес, социални и правни инициативи се превежда в правата.Според него демократите в България още не са достатъчно реформирани, за да имат една по-консистентна позиция по отношение на LGBT българите, но политическото пространство, в което LGBT българите биха могли да намерят политики, поставящи акцента върху свободата и индивидуалните права; политики, насочени към по-малки общности и тяхното включване и предпазване от “диктатура на мнозинството”.

Самата LGBT общност трябва да търси представителство в тази посока. няма иначе друг шанс да бъде представена политически в една законодателна институция.

Виктор Лилов окачестви въпроса за невежеството и неинфомираността на българските политици по отношение на човешката сексуалност и тяхната роля в изграждането на политиките им като риторичен. Според него проблемът се крие в липсата на осъзнатост на правата и свободите, които имаме и колкото по-голямо е незнанието ни за техните граници, толкова по-неграмотни политически лидери ще бъдат поставени на кормилото на държавата.

Ако LGBT общността иска да бъде представена адекватно, трябва да има активна политическа позиция, включително да подкрепя организации, с които се идентифицира. Иначе ще наблюдаваме непрекъснато тази вихреща се неграмотност на политическите лидери, или страха да заемат политическа позиция.

Виктор Лилов определя негативните конотации в кампаниите на ксенофобските партии за мизантропски. Според него подобна кампания е използвана (умишлено или не) в полза на привличане на електорат, съставен от маргинализирани и социално губещи хора, които компенсират собствените си неуспехи чрез негативност към LGBT българите, бежанците или ромите.

За Виктор да си свободен да бъдеш себе си е да си отговорен към свободата на другите.

Когато разберем, че можем да печелим от включването на всякакви други по-малки общности, водени от желанието да живеем по-добре, тогава свободата ще бъде изразена в липсата на страх да бъдем себе си.

Само едно общство, което създава подпомагаща среда може да бъде успешно и отделните негови членове да се развият и да допринесат и до БВП. Общество, изградено на омраза и изолиране е бедно и в буквалния смисъл на думите – то няма достатъчно доходи да реализира себе си, мечтите си.

Свободата носи със себе си богатство.

Благодаря на Виктор за разговора и се надявам повече българи да мислят като него. Не забравяйте да излезете и да гласувате, защото нашият глас също е важен!

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr

Гергин Борисов

Това не е анонимен блог!
Аз съм Гергин Борисов. Уеб и бранд дизайнер и активист по въпросите на градската мобилност. Отскоро започнах да пиша и статии за сексуалността и след дълго лутане около въпросите кога, къде и как, реших да си направя блог, в който да обсъждам и да се опитвам да обяснявам своята позиция за сексуалността и проблемите около тази тема в България.

Сходни публикации


Коментари

коментари