Белградския прайд ще е на 22 септември

Съседите ни в Република Сърбия ще честват разнообразието на сексуалните малцинства с Белградския прайд (Неделя поноса 2014) на 22 септември, след като оригиналната дата на 31ви май беше отменена заради сериозните наводнения, разрушили живота на много сърби и босненци.

Историята на Белградския прайд е кратка, но бурна – за пръв път от 2001 година, през 2010 прайда се състоя, когато бе нападнат от анти-гей протестанти, които се опитаха да разпръснат LGBT активистите. След схватки с над 5000те полицая, бунтовната анти-гей атака се превърна в град от хърлени бутилки, коктейли Молотов, пиратки и тухли. Полицията отгвори на тази атака със сълзотворен газ и гумени куршуми.

78 полицая и 17 цивилни граждани са били ранени по време на бунтовете, а 101 – задържани за агресивно поведение. Белградският LGBT прайд бе разглеждан от международната общност като изпитание за сръбското правителство, което се обяви за подкрепа на човешките права, в опита си да постигне пълноправно членство в Европейския съюз.

Културните събития около Belgrade Pride Week също вече са подготвени и текат последни подготовки. Днес организаторите е проведат песконференция в Белград, на която ще обявят темата на прайда и неговото официално послание.

Белградския прайд е акивен в социалната мрежа Twitter, където публикува новини за събитието. Можете да го следвате на адрес: https://twitter.com/BelgradePride или на официалния сайт на събитието: http://parada.rs/.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on Tumblr

Гергин Борисов

Това не е анонимен блог!
Аз съм Гергин Борисов. Уеб и бранд дизайнер и активист по въпросите на градската мобилност. Отскоро започнах да пиша и статии за сексуалността и след дълго лутане около въпросите кога, къде и как, реших да си направя блог, в който да обсъждам и да се опитвам да обяснявам своята позиция за сексуалността и проблемите около тази тема в България.

Сходни публикации


Коментари

коментари